Motivacioni kamp za nove članove “Glavica 2013.”

Od 1. do 3. novembra 2013. godine u planinarskom domu Glavica-Fruška gora, organizovan je sada već tradicionalni motivacioni kamp za nove članove Društva „Branislav Bukurov“. Učešće na kampu uzelo je preko 40 članova za koje su organizovane različite aktivnosti. Novi članovi Društva imali su priliku da pešačenjem obiđu značajne lokalitete nacinalnog parka Frška gora.

Pored dnevnih šetnji do Ledinačkog jezera, Viline vodice, manastira Staro i Novo Hopovo, veče je bilo rezervisano za edukaciju i proveru znanja.

Zahvaljujući gostujućem predavaču  Đorđu Petroviću članu NIDSB „Josif Pančić“ svi članovi imali su priliku da se upoznaju sa biodiverzitetom Fruske gore, zatim da nauče kako se upotrebljava kompas, topografska karta i kako u određenim situacijama primeniti prvu pomoć na terenu.

Posted in Uncategorized | Comments Off

Bukurovci na projekciji „Sazveždja severnog neba“ – planetarijum astronomskog društva Novi Sad

Dаnа 31.10.2013. godine. 35 člаnovа DMI „Brаnislаv Bukurov“ prisustvoval0 je  plаnetаrijumskoj projekciji pod nаzivom „Sаzvežđа severnog nebа“.U plаnetаrijumu аstronomskog društvа Novi Sаd predаvаč Rаtko Miljkovаc je održаo kаo i svаkog četvrtkа interesаntno predаvаnje nа kome su bukurovci imаli priliku dа sаznаju i nаuče nešto novo iz oblаsti аstronomije. Nаkon predаvаnjа vremenski uslovi nisu bili nа nаšoj strаni pа nаs je oblаčnost i ovog putа sprečilа u nаmeri dа posmаtrаmo zvezde, plаnete, Meces i ostаle sаtelite sunčevog sistemа.

Posted in Uncategorized | Comments Off

Promocija projekta “Geonasledje Fruške gore – vodič za bicikliste avanturiste”

This gallery contains 7 photos.

U cilju promocije projekta “Geonasledje Fruške gore – vodič  za bicikliste avanturiste” koje realizije naše društvo  a finansira Pokrajinski  sekretarijat za graditeljstvo, urbanizam i  zaštitu životne sredine organizovana je rekreativna vožnja Novi Sad – Futog – Begečka jama (45 km).Učesnici … Continue reading

More Galleries | Comments Off

Bukurov na naučno-stručnom skupu “Zaštita prirode južnog Banata”

U Vršcu je 25. oktobrа 2013. je održаn drugi nаučno-stručni skup”Zаštitа prirode južnog Bаnаtа”.Rаdom”Fluvijаlnа erozijа nа južnim pаdinаmаVršаčkih plаninа nа primeru doline periodičnog tokа Tokаj” društvo je predstаvljаlа Tаnjа Micić, а nаučnom  skupu prisustvovаli su i  koаutori rada Igor Leščešen i Dаjаnа Bjelаjаc. Rad predstavlja deo  rezultata istraživanja letnjeg naučno-istraživačkog terena Društva “Vršačke planine 2013.”
Ovаj skup pokrenut je od strаne

Prirodnjаčkog društvа „Geа“ iz Vršcа. Cilj je dа se povećа znаnje i omogući аdekvаtnа promocijа prirodnih vrednosti Vršаčkih plаninа i južnog Bаnаtа široj zаjednici, аli i omogućаvаnje аfirmаcije stručno-nаučnih rаdа mlаdih. Njihovа nаmerа jeste dа povećаju učešće mlаdih ljudi u sprovođenju progrаmа zаštite prirode, а аkcenаt je stаvljen nа studente – buduće stručnjаke.

Zbornik radova sa naučno-stručnog skupa u možete preuzeti na http://www.gea.org.rs/wp-content/uploads/2013/11/Zbornik-radova-2013.pdf

Posted in Uncategorized | Comments Off

Od 05. do 08. oktobra održan je teren „Sombor 2013“.

Naučno istraživački teren “Sombor  2013″ je organizovalo DMI „Branislav Bukurov“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Sombora. Cilj terena je izrada turističke brošure, a učešće na terenu  uzelo je 7 članova društva.

Terenski rad obuhvatio je obilazak turistički aktiviranih salaša u okolini Sombora, posetu Bačkom Monoštoru kao selu sa najvišim stepenom razvoja turizma u opštini, obilazak i prikupljanje informacija o kulturno-istorijskim znamenitostima grada, posetu najsevernijem manastirskom kompleksu u Srbiji, popisivanje svih smeštajnih kapaciteta na teritoriji opštine i kompletnu izradu fotografija koje će se naći u brošuri.

Nakon uspešno obavljenog kompleksnog zadatka, učesnici su uspeli da pronađu i malo slobodnog vremena kako bi uživajući u vožnji fijakerom, uz priču najpoznatijeg somborskog fijakeriste osetili duh prošlih vremena i upotpunili svoj doživljaj, a uz to prikupili potrebne informacije.

Pored terenskog dela, zadatak učesnika obuhvata i kompletnu izradu brošure, što podrazumeva dizajn, pisanje i uklapanje teksta i fotografija, izradu turističko-geografskih karata.. Plan je da brošura u elektronskom formatu do kraja 2013. godine bude predata na štampanje Turističkoj organizaciji grada Sombora.

Posted in Uncategorized | Comments Off

Članovi Bukurova na 5. Međunarodnoj konferenciji avanturističkog turizma

Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“ je 04.oktobra 2013. godine učestvovalo je na 5. Međunarodnoj konferenciji avanturističkog turizma održanoj u Master centru u Novom Sadu. Tema rada nosi naziv:“ Opština Bela Crkva kao buduća destinacija avanturističkog turizma u Srbiji” i biće objavljen u Zborniku radova čiji je izdavač NACIONALNA ASOCIJACIJA ZA EKOTURIZAM „EKOTURIZAM SRBIJA“.

Autori rada: Dunja Devrnja, Jovana Boškov, Stefan Kotrla, Ivan Rvović, Milan Belobabić.

Opština Bela Crkva je jedan od planiranih istraživačkih terena Društva za 2014. godinu, zajedno sa Udruženjem građana „Aurora“, Bela Crkva i turističkom organizacijom “Bela Crkva”. Cilj terena biće da se sagledaju mogućnosti za razvoj turizma na prostoru Bele Crkve kroz anketiranje lokalnog stanovništva i kroz valorizaciju Belocrkvanskih jezera.

Posted in Uncategorized | Comments Off

Održan teren Vršačke planine 2013.

U periodu 16-22 jul 2013. god. u organizaciji DMI „Branislav Bukurov“ realizovan je naučno-istraživački teren „Vršačke planine 2013“. Na terenu je učestvovalo 14 članova društva koji su bili podeljeni u dve grupe (grupa za geološko-geomorfološka istraživanja i grupa za turizmološka i istraživanja zaštite životne sredine).

Sve aktivnosti sprovedene su na teriroriji opštine Vršac, u atarima naselja: Mesić, Jablanka, Sočica, Malo Središte, Markovac, Gudurica i Veliko Središte.

Za sedam dana istraživanja na terenu su sprovedene sledeće aktivnosti: procena trenutnog stanja erozije i upoređivanje sa stanjem koji je beležen i kartiran u dosadašnjim istraživanjima, provera morfometrije prethodno izabrane i digitalizovane potočne doline, geomorfološko kartiranje potočne doline za koju se radila digitalizacija, kartiranje izvora, obilazak svih turističkih objekata i provera njihovog stanja, ankete o mogućnostima razvoja turizma, prikupljanje gradje o dva manastira (Mesić i Malo Središte), ankete o proceni ekološke svesti stanovništva, edukacija lokalnog stanovništva o čuvanju i zaštiti životne sredine kao i posmatranje i fotografisanje biljnog i životinjskog sveta.

U danima odmora učesnici terena su imali priliku da posete Gudurički vrh, Vršačku kulu, grad Vršac i njegove prelepe kulturno-istorijske spomenike, daleko poznate Guduričke vinske podrume kao i stari park, jezero i dvorac Bissingen-Nipenburg u naselju Vlajkovac.

Učesnici istraživačkog terena uzeće učešće na konferenciji „Dani zaštite Vršačkih planina i južnog Banata“ koja će biti održana 25. oktobra u Vršcu sa temom „FLUVIJALNA EROZIJA NA JUŽNIM PADINAMA VRŠAČKIH PLANINA NA PRIMERU PERIODIČNOG TOKA TOKAJ I MERE ZAŠTITE“

Posted in Uncategorized | Comments Off

Održan teren “Zlatar 2013″

U periodu  od 06. do 14. jula u  organizaciji  DMI “Branislav Bukurov realizovan  je terenski deo   istraživanja u okviru  Projekta “Zlatarska sela u  prostoru  i vremenu”. Učešće na terenu  je uzelo  13 članova društva.

Za 9  dana terena, istraživanja  su  vršena na prostoru  17  zlatarskih sela.  Istraživanje iz fizičke geografije je obuhvatalo  obilazak,  kartiranje, već poznatih  objekata-lokaliteta,  dok  je najznačajnije bilo  “otkrivanje” karstnih vrela,  izvora, pećina,   specifičnih potočnih dolina i  klisura  koji  do  sada nisu pominjani  u literaturi.   Merenjem  11  poprečnih dubinskih profila na Radoinjskom  jezeru  došlo  se do  podataka potrebnih za izradu  izobatske karte jezera. Istraživanjem  iz geografije naselja bilo  je obuhvaćeno  17  zlatarskih sela  i  zadatak  je bio  da se upoznaju  osnovne karakteristike naselja,  kartiraju  zaseoci  i  popišu  familije koje žive u  pomenutim  naseljima. Zadatak   istraživanja iz privredne geografije je bio  da se kroz anketno  istraživanje upoznaju  karakteristike poljoprivrede u  zlatarskim  selima. Istraživanja iz turizma su  imala za  cilj obilazak, vrednovanje i  fotografisanje: objekata za prihvat turista,  verskih objekata,  prirodnih vrednosti i dr.

U danima odmora Bukurovci  su  imali  priliku  da posete Kanjon  Uvca, Manastir Mileševu,  Najviši  vrh Zlatara,  Novu  Varoš,  Sjenicu i Prijepolje

 

Projekat je finansiran  od strane Prirodno-matematičkog fakulteta,  Departmana za geografiju,  turizam  i  hotelijerstvo  iz Novog sada.  Istraživanje je realizovano uz podršku Turističko-sportskog centra Zlatar i  Specijalnog rezervata “Uvac” iz  Nove Varoši kao  i  Turističke organizacije Prijepolja i  Osnovne škole Sveti  Sava iz  Prijepolja.

Posted in Uncategorized | Comments Off

Bukurov učestvovao na “Baby exit” festivalu

DMI „Branislav Bukurov“ učestvovalo je na ovogodišnjem, 12. Baby Exit festivalu,  održanom 08. i 09. Juna na Spensu. Slogan ovogodišnjeg festivala bio je „21 bajka za pametno odrastanje dece 21. veka“.

Članovi društva su realizovali radionicu „Put oko sveta – Guliverova putovanja“.  Mališani su u sklopu radionice imali priliku da „otputuju“ na različite kontinente i da  se upoznaju sa narodima koji tamo žive, njihovom kulturom i religijom, kao i da saznaju nešto o biljnom i životinjskom svetu karakterističnom za te kontinente.

 

Za one malo starije, članovi Društva predstavili  su Teoriju tektonike ploča,  Magelanov put oko sveta, heliocentrični sistem.

 

Posted in Uncategorized | Comments Off

U “Maloj školi geografije” između 400 i 500 učesnika

U radionici “Mala škola geografije” koju  su  članovi  DMI “Branislav Bukurov” realizovali  tokom  X noći  muzeja učestvovalo  je izmedju 400 i 500 mališana sa roditeljima. Radionica je realizovana u  dvorištu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom  Sadu. Radionica je bila interensantna kako  mališanima tako  i njihovim roditeljima.

Učesnici  radionice su  prvo imali  priliku  da se kroz modele i  predavanje upoznaju sa primitivnim shvatanjima starih Grga,  Indusa i primitivnih naroda o  obliku planete zemlje.